Ruiterbewijs

Haal je ruiterbewijs in één weekend

Reelaer RuiterbewijsDit arrangement is geschikt voor ervaren ruiters, vaak met eigen paard of verzorgpaard, met al jarenlange (buiten-) rijervaring en is bedoeld voor zowel volwassenen als voor kinderen met een minimumleeftijd van 12 jaar. Het weekend begint zaterdagochtend om 9.30 uur en eindigt zondagmiddag om ongeveer 14.30 uur en is inclusief examenkosten, maaltijden en overnachtingen. Ruiters met een eigen paard kunnen het paard meenemen en zo examen doen met hun eigen paard. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Je paard moet wel geschikt zijn om mee te doen met het totale examen, tijdens het examen mag namelijk niet van paard gewisseld worden. Veel ruiters kiezen ervoor om het examen op een paard van ons te doen.
Heb je bijvoorbeeld een duinkaart nodig of ga je buitenritten begeleiden? Ook dan moet je in het bezit zijn van een geldig ruiterbewijs. Als bijrijder van een verzorgpaard geeft het ruiterbewijs een kennisniveau en ervaring met rijden aan, voor een eigenaar van het (verzorg)paard vaak belangrijk in verband met zijn aansprakelijkheid. Wij organiseren het SRR ruiterbewijs. Het SRR-ruiterbewijs is onbeperkt geldig en is zonder verplichte jaarlijks te betalen verzekering.

Heb jij een verzekering nodig? Informeer dan bij je eigen AVP verzekering (aansprakelijkheis verzekering voor particulieren) of huisdier/paard eronder valt. Vaak valt dit onder je gewone verzekering. Heb je een aanvulling nodig? 2016-srr-pasje-nnKijk dan op de SRR site voor meer informatie, zij adviseren www.hippo-verzekeringen.nl/recreatie-ruitersport.
Ben je KNHS lid (via je ruiterpaspoort of rijvereniging) en daardoor (vaak dubbel) verzekerd? Dan kun je hier zien welke verzekering daaronder valt en of je je nog extra moet verzekeren https://www.knhs.nl/verzekeringen. Informeer bij je eigen verzekering of je goed verzekerd op pad gaat. Wanneer een ruiter binnen 2 weken vóór het examen wordt aangemeld berekent de SRR (Stichting Recreatie Ruiter) 15,- spoedkosten.


Haal je ruiterbewijs in één weekend (345,-) 

13 en 14 april 2024          – Vol

4 en 5 mei 2024                – Vol

7 en 8 september 2024       – Vol

19 en 20 oktober 2024       – VOL
Voorjaar 2025 – Dit weekend wordt in december gepland (vul het hou-me-op-de-hoogte-formuliertje-in).

Zonder (avond)eten en slapen krijg je 25,- korting.


Kijk hier om een weekend te boeken met het  boekingsformulier. Stuur een mailtje naar stal@reelaer.nl wanneer je alvast je een plekje wilt reserveren.
Hou me op de hoogte van het volgende weekend! Kun je dit weekend niet en wil je weten wanneer er weer een weekend wordt gepland en een nieuwe datum bekend is? Blijf op de hoogte van het volgende RuiterbewijsWeekend (formuliertje). We berichten je dan zodra er een nieuw weekend gepland staat.


Het examen

Goed met elkaar overleggen

De vaardigheden worden getoetst met een theoretisch en praktisch examen. Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen waarvan de kandidaat er tenminste 28 goed moet beantwoorden om te kunnen slagen. Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen. Eerst wordt er een rijproef afgelegd op een buitenterrein van tenminste 3000 m². De ruiter moet de voorgeschreven verrichtingen laten zien, zoals correct op- en afstijgen, been van het paard optillen, stap, draf (lichtrijden en doorzitten), galop (individueel en in de groep), draven zonder beugels, rijden met een hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een oxer van ca. 50 cm breed en 50 cm hoog en door een smalle doorgang rijden. Dan volgt een obstakeltest met een zeiltje (3 x 3 meter) waar overheen gestapt moet worden, een boog met slingers waar onderdoor gestapt moet worden, parasols waar langs gereden moet worden. Wanneer je dit met goed gevolg hebt afgelegd, volgt de rit over de openbare weg, waarbij het gedrag van de ruiter in verkeerssituaties getest wordt. In de route komen diverse verkeerssituaties voor, zoals weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, toepassen verkeersregels, inschatten situaties e.d.

Oefenvragen. De SRR heeft een pagina met oefenvragen opgesteld. Deze kun je hier vinden: https://www.srr-nederland.nl/ruiterbewijs-theorie-oefenen/

Programma

Om de ruiters zorgvuldig voor te bereiden op de examenonderdelen hebben we een leerzaam en intensief programma samengesteld. Op zaterdagochtend wordt het theoretisch gedeelte van het examen uitgebreid geoefend waarvoor je dan inmiddels het theorieboek al hebt doorgenomen. Het is mogelijk om ’s avonds voor het examen de theorie nog even door te nemen. De ervaring leert dat vrijwel iedereen het theorie-examen na deze voorbereiding kan halen. ’s Middags oefen je het praktijkgedeelte op het door jou gekozen paard. Waarbij ook uitgebreid aandacht wordt geschonken aan het individueel rijden en het springen.
Op zondag wordt tussen 10.00 uur en 14.30 uur het examen afgenomen door een examinator van de Stichting Recreatie Ruiter, waarbij we ook naar het dorp rijden voor de verkeersproef.

Tijdens het examen zijn gladde zolen verplicht dus schoenen met veel profiel (bv. bergschoenen) zijn niet toegestaan, bovendien mag je rijzweep niet langer zijn dan 70 cm (exameneisen van de SRR).

Dit jaar wordt voor het theorieboek niet meer opgestuurd.
Dit jaar wordt voor het eerst het theorieboek niet meer opgestuurd. Vanaf dit jaar is de theorie voor het Ruiterbewijsexamen helemaal online en met instructiefilmpjes! Hierbij de link voor de Ruiterbewijsexamen theorie
https://www.srr-nederland.nl/theorie-ruiterbewijs-overzicht/

De prijs voor dit weekend (345,-) is all-in, dus inclusief overnachting en maaltijden en ook inclusief examenkosten en boek.

Ruiterbewijsweekend incl overnachting 345,-
Ruiterbewijsweekend zonder overnachting, avondeten en ontbijt 320,-
Gebruik bodyprotector tot 16 jaar tijdens examen verplicht
Huur bodyprotector weekend 15,-
Stalling eigen paard per nacht gratis *
Meer informatie over opgeven Boekingsformulier

* Wanneer je een eigen paard meeneemt, dat tijdens het arrangement niet bruikbaar blijkt en je op een paard van ons verder rijdt brengen wij stalling voor het eigen paard in rekening (15,- per nacht)

Meer informatie kun je vinden op de site van de Stichting Recreatie Ruiter. Ga daarvoor naar www.srr-nederland.nl. Op deze site worden ook veel gestelde vragen beantwoord. De beoordelingscriteria waaraan je moet voldoen tijdens het examen kun je hier vinden.
Wil je je KNHS ruiterbewijs overschrijven naar een SRR ruiterbewijspas die onbeperkt geldig is zonder verplichte verzekering? Kijk dan op de SRR site hoe je dat kunt doen. Lees hier meer..

Wist je dat:

Op de SRR site www.srr-nederland.nl de paarden van de Stal terug te vinden zijn? Zo kun je daarop Tommy en DiCapri vinden. Zoek ze maar eens op.. Je moet wel even het hele menu doorbladeren..

Niet vergeten mee te nemen:

  • slaapzak
  • handdoeken
  • rijkleding, veiligheidscap, bodyprotector (niet verplicht bij 16+) en zweepje
  • oproepkaart voor het examen als je deze hebt ontvangen
  • legitimatie (hier kan tijdens het examen om worden gevraagd)

Reacties zijn gesloten.