Wedstrijd tips

Een wedstrijd is soms niet alleen een beetje spannend, maar ook erg leuk, leerzaam en gezellig! Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Informatie over de wedstrijden kun je ook prima aan je lesgever of lesondersteuner vragen. Zij weten vaak alles! Als je begint met wedstrijden rijden kun je het beste met je lesgever overleggen over het te rijden niveau. Ben je eenmaal gestart met de wedstrijden dan kun je in de dressuur promoveren met behulp van promotiepunten (pp) en het behalen van een theorieexamen. Bij het springen mag je alleen van rubriek wisselen in overleg met je lesgever of wanneer je 10 pp hebt behaald.

Voorbereiding voor de wedstrijd

 1. Geef je op voor de wedstrijd via de pagina aanmelden wedstrijd op www.reelaer.nl.
  Dressuur: Geef ook aan of je theorieexamen moet doen. Theorie met je doen de laatste keer dat je de proef moet rijden van de even Fproeven. Geef 4 keuzes paarden/pony’s op waarop je vaker gereden hebt. Overleg met je lesgever welke pony geschikt is. In je ruiterpaspoort kun je vinden welke proef je moet rijden.
  Springen: Geef aan in welke rubriek je springt. Vanaf de F6 dressuur worden promotiepunten van het springen teruggekoppeld naar de FNRS.
 2. Dressuur: Leer je theorie wanneer je diploma moet rijden en lees je proef die je moet rijden van te voren een paar keer goed door. Oefen in de lessen voor je proef ook de onderdelen die je moeilijk vindt. Je kun je proef ook thuis oefenen.. Je schrijft de letters met stoepkrijt op de grond en lopen maar. De theorie en de dressuurproeven kun je vinden in het boekje ‘Leer paardrijden met plezier’. Dit boekje kun je kopen aan de bar in de kantine en kun je hier bestellen.
  Springen: Oefen in je les
 3. Op de pagina aanmelden wedstrijd van www.reelaer.nl kun je vanaf de donderdag voor de wedstrijd de startlijst vinden.
  Dressuur: Theorieexamens worden vaak na de te verrijden proef gepland.
 4. Zorg ervoor dat je op tijd bent, want dan heb je lekker de tijd. Haasten is niet goed voor de zenuwen. De wedstrijd kan maximaal een half uur inlopen (later op de dag) zorg dus dat je als je ‘s middags moet starten je er een uur van te voren bent. Een wedstrijd kan natuurlijk ook uitlopen.

De wedstrijddag

 1. Meld je aan bij het secretariaat (vaak de catering) en betaal je inschrijfgeld voor de wedstrijd. Je kunt hiervoor ook de lessen van de 11e maand gebruiken.
  Dressuur: Lever je ruiterpaspoort in.
  Springen: Kijk waar de parcoursschets hangt en leer de route van het parcours uit je hoofd. Leer ook de barragehindernissen uit je hoofd! Je kunt vaak nog parcours verkennen tussendoor in de rijbaan. De S20 en S30 hebben geen barrage. De S40 heeft een oefen barrage, maar deze wordt niet beoordeeld. De S50 en hoger heeft een barrage op tijd.
 2. Wanneer je als eerste op een pony mag, moet je pony nog worden gezadeld. Overleg met de ringmeester/ stalhulp wanneer dat mag. Wanneer je pony meerdere keren loopt kun je wachten totdat je je pony kunt overnemen.
 3. Ga nooit uit jezelf naar de losrijbaan, wacht tot je opgeroepen wordt.
 4. Dressuur: Regel een voorlezer (F1 t/m F3 hoeft dat niet te doen… dat wordt gedaan)
 5. Je mag eerst je pony losrijden.
  Dressuur: Daarna mag je je proef rijden. Rijd de hoeken goed in en rijd je figuren allemaal precies op de letter en voltes mooi rond. Neem tijd voor de overgangen, netjes voorbereiden. Eerst doorzitten dan pas van draf naar stap en andersom de eerste paar passen in draf door blijven zitten en daarna op het goede been lichtrijden. Draf verruimen, niet alleen wegrijden, natuurlijk ook weer terugrijden. Gaat er wat mis, nou jammer dan. Het volgende onderdeel komt er al weer aan, dus concentreer je daarop.
  Springen: Daarna mag je je parcours springen. Ben je foutloos dan mag je aansluitend direct de barrage rijden.
 6. Als je pony niet wordt overgenomen mag je je pony afzadelen en een deken opleggen. Overleg dan ook weer met de stalhulp of dit nodig is. Haal alle vlechtjes en versieringen uit de manen en de staart van je pony.
 7. Let op wanneer de prijsuitreiking is.. deze wordt vaak tussentijds gedaan na een aantal rubrieken. Mis je de prijsuitreiking dan kun je in de week erna je protocol vinden in de kantine op de bar.

Heel veel plezier op deze dag.

Dressuur

Dressuurproef Te behalen promotiepunten (pp) Theorietoets bij laatste pp
F1, F2 2 pp Theorie F2
F3 t/m F8 4 pp Theorie F4, F6, F8
F9 en hoger 3 pp Theorie F10, F12
Je haalt een promotiepunt bij 210 punten en meer op je proef

Springen

Klasse Hoogte Moeilijkheid Beoordeling op Barrage (indien foutloos)
S20 20 cm Balkjes op de grond Fouten en stijl nee
S30 30 cm Lage kruisjes Fouten en stijl nee
S40 40 cm Stijlsprongen en smalle oxer Fouten en stijl ja, maar telt niet mee in de uitslag (= oefenbarrage)
S50 50 cm Stijlsprongen, oxers 50 cm breed Barrage, fouten, tijd en stijl Ja op tijd
S60 60 cm Stijlsprongen en oxers 60 cm breed Barrage, fouten, tijd en stijl Ja op tijd
S70 70 cm Stijlsprongen en oxers 70 cm breed Barrage, fouten, tijd en stijl Ja op tijd
Fouten: balk = 2 strafpunten, weigering = 4 strafpunten, 3* weigering = uitsluiting
Stijl:
Binnenkomen, halthouden en groeten * 1
Wijze van rijden tussen de hindernissen * 3
Houding en zit op de sprong * 3
Promotiepunten: Bij 42 punten heb je een promotiepunt. Heb je 49 punten of hoger dan heb je 2 promotiepunten.
De punten kun je berekenen door je springfouten van je stijlpunten af te trekken.

Comments are closed